Czego szukasz?


Kategorie


Nauka & Edukacja

Diana Volokhova, fot. materiały prasowe

Nauka & Edukacja

Od cukiernika do… Masterchefa!

19 maja 2017
Termin wydarzenia:
24.05.2017

Diana Volokhova gościem specjalnym na konferencji branżowej w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku.

8 maja ruszyła rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych. Jak co roku oferta trójmiejskich szkół jest bardzo bogata. Absolwenci gimnazjum do 20 czerwca mają czas na podjęcie pierwszych decyzji i dostarczenie odpowiednich dokumentów w wybranych przez siebie placówkach. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku wychodzi im naprzeciw i zachęca do udziału w spotkaniu branżowym, które szkoła organizuje 24 maja wraz z partnerami oraz instytucjami współpracującymi. Gościem specjalnym konferencji będzie Diana Volokhova, finalistka programu Masterchef.

6 kierunków technikum (Technikum Nr 8 i Nr 14), 4 kierunki szkoły branżowej (Branżowa Szkoła I stopnia nr 8). Do tego szkoła policealna i kwalifikacyjne kursy zawodowe dla dorosłych. To tegoroczna oferta kształcenia CKZiU Nr 2. Wśród kierunków również zupełnie nowa specjalizacja: technik weterynarii. Szkoła razem ze współpracującymi z nią firmami i podmiotami, organizuje spotkanie branżowe, podczas którego przedstawi zainteresowanym kandydatom swoją szczegółową ofertę edukacyjną. Konferencja odbędzie się w środę 24 maja w auli budynku nr 2. Wśród przedstawicieli firm i instytucji, którzy opowiedzą o warunkach i możliwościach współpracy pojawią się reprezentanci takich podmiotów, jak: Grupa LOTOS S.A., J.S. Hamilton Poland S.A., Dr. Oetker, Uniwersytet Gdański, Politechnika Gdańska i inne. Dodatkowo o swojej przygodzie z cukiernictwem i gotowaniem opowie finalistka drugiej edycji programu Masterchef, Diana Volokhova. Już od lat CKZiU Nr 2 w Gdańsku przoduje w takich kierunkach jak technologia żywności, cukiernictwo i piekarnictwo, pozostając w stałej współpracy m.in. z Cechem Piekarzy i Cukierników.

– Trend na zdrowe odżywianie pojawił się kilka lat temu i w dalszym ciągu zainteresowanie w tym kierunku jest ogromne. – mówi Barbara Mizerska, dyrektor CKZiU Nr 2 w Gdańsku. – Świadomość ludzi w zakresie żywienia – jej produkcji i przetwarzania, jest coraz większa. Nasi uczniowie zdobywają wiedzę w zakresie badania i wytwarzania żywności oraz praktyczne umiejętności związane z wypiekaniem pieczywa, produkcją ciast i deserów, dekorowaniem tortów itp.

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku to nie tylko kierunki związane z technologią żywności. Równie popularne specjalizacje to te związane z gospodarką wodną i ochroną środowiska (technik inżynierii środowiska i melioracji, technik ochrony środowiska), jak również specjalizacje ścisłe (technik analityk, technik technologii chemicznej). Szkoła otrzymała w tym roku wyróżnienie Najlepszego Technikum w woj. pomorskim, w rankingu szkół ponadgimnazjalnych miesięcznika Perpektywy.

W programie majowej konferencji przewidziano również konkurs z nagrodami, warsztaty w pracowni chemicznej oraz zwiedzanie szkoły.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny, chętni powinni zgłosić się drogą mailową bądź telefonicznie: tpastewska.ckziu2@op.pl, tel. 58 301 10 20.

Szczegółowy program wydarzenia: https://www.facebook.com/events/971105189692153/